Dzisiaj mamy przepis dla niemających czasu fanów mięsa i anty fanów ziemniaków. Przygotowanie mięsa zajmie nam około 15 minut, natomiast ugotowanie ryżu i usmażenia mięsa to drugie 15 minut. Łącznie pół godziny, co moim zdaniem nie jest dużym czasem poświęconym na zrobienie solidnego obiadu. Wykorzystujemy tutaj głównie fix firmy Knorr do kurczaka z makaronem, jednak ja uważam, że do kurczaka zdecydowanie bardziej pasuje ryż.
Oto produkty, których potrzebujemy
- mięso z kurczaka (ja preferuję gotowe filety z kurczaka pakowane w opakowania firmy „Świat drobiu” kupowane w Biedronce, pół kilo wystarcza mi na średniej wielkości trzy porcje
- fix Knorr „Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym”
- cebula (bardzo ważna, bez której mięso nie będzie miało wyrazu)
- śmietana/jogurt naturalny – dwie łyżki – do wymieszania z fixem
- sól, pieprz, przyprawy (preferuję curry oraz chilli)
- ryż
- ewentualnie żółty ser w kostce
1. Mięso kroimy w małe plasterki lub kawałeczki po wcześniejszym usunięciu białych, tłustych nitek.
2. Umytą cebulę obieramy i kroimy drobno, po czym wsypujemy ją do pokrojonego mięsa i dokładnie mieszamy.
3. Dobrze doprawiamy mięso. Pieczarkowy sos będzie łagodny w smaku, dlatego mięso musi mieć ostry smak, aby nie straciło wyrazu. Ja lubię potrawy pikantne, dlatego nie szczędzę tutaj pieprzu oraz chilli. Z curry trzeba ostrożniej – ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, dlatego jeśli przesadzimy z ilością, będzie czuć tylko je.
4. Ewentualnie możemy zetrzeć kawałek żółtego sera na średniej wielkości tarce i posypać mięso. Jednak ser jest specyficznym produktem i jego smak ginie w całości mięsa, sprawia natomiast, że mięso jest jeszcze bardziej miękkie. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Do garnuszka/rondelka wsypuje zawartość torebki z fixem. Dodajemy pół szklanki wody, trzy łyżki oleju oraz dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy.
6. Ryż gotujemy w zależności od jego rodzaju – biały około 15 minut, brązowy około 30 minut. Mięso smażymy na średniej ilości oleju i na średnim ogniu przez około 15 minut, w połowie czasu wlewamy przygotowany sos.
Ja wolę przygotować sobie mięso i fix trochę wcześniej i wstawić nawet na kilka godzin do lodówki, ponieważ im dłużej mięso poleży sobie w przyprawach i dodatkach tym będzie smaczniejsze 🙂
A na koniec humor kuchenny:
Przychodzi kucharz do lekarza i mówi: – Panie doktorze, ostatnio zauważyłem, że nie słyszę na jedno ucho. – A na drugie? – Kotlet schabowy, frytki i sałatka z ogórków.
* W restauracji oburzony klient mówi do kelnera: – W jadłospisie znajduje się tylko jedna potrawa. Nie dajecie żadnego wyboru! – Owszem, dajemy. Może pan zamówić albo nie. .
* Gość luksusowego hotelu składa u kelnera zamówienie: – Proszę dwa gotowane jajka. Jedno tak miękkie, że zarówno żółtko jak i białko ma być w stanie płynnym, a drugie takie twarde, żebym miał kłopoty z jego pogryzieniem. Proszę również dwa plasterki boczku, zimne, ale z jednej strony zwęglone oraz spalonego, kruszącego się w dłoniach tosta. Masełko niech będzie tak zmrożone, żebym za nic w świecie nie mógł go rozsmarować. Proszę także o bardzo słabiutką kawę, o temperaturze pokojowej. – To bardzo skomplikowane zamówienie, proszę pana. Nie wiem, czy nasi kucharze potrafią… – odpowiada kelner. – Wczoraj cholera potrafili!
Zdjęcie z ikony wpisu pochodzi ze strony http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/www.przepisy.pl/przepisy.pl/images/300x200_wtc_150/44129/Rurki_z_kurczakiem_w_sosie_pieczarkowym.png